Wyspart - aktualności aktualności
aktualności
Wyspart - polski Wyspart - wybór języka/language choice Wyspart - english Wyspart
przy-polskim-stole-historia-kuchni-swiateczne-obyczaje
PRZY POLSKIM STOLE. HISTORIA KUCHNI, ŚWIĄTECZNE OBYCZAJE
(dodano 11 października 2016)

11 października spotkaliśmy się w Muzeum Narodowym w Krakowie w ramach projektu Z PRZYMRUŻENIEM OKA. Kolejny temat, z którym zapoznali się beneficjenci zadania to PRZY POLSKIM STOLE. HISTORIA KUCHNI, ŚWIĄTECZNE OBYCZAJE. Po lekcji muzealnej odbyły się warsztaty plastyczne.


To były prawie dziewczyńskie zajęcia, na szczęście okazało się, że mężczyźni potrafią gotować. Skomponowaliśmy dwa stoły – podłużny na Boże Narodzenie i okrągły wielkanocny. Decyzje były błyskawiczne, robota paliła się nam w rękach: zielone kiełbasy, niebieskie mazurki – powstawałyby pewnie do północy, gdyby cokolwiek miało jeszcze szanse zmieścić się na uginających się od dań stołach. Barszcz wigilijny jak żurek wielkanocny, wypitrasił Adaś, niewidomy siedmiolatek. Po męsku nie żałował przypraw. Ten sam, który z benedyktyńską cierpliwością ucierał papierowe ciasto do pieczenia, od którego trudno było go – nomen omen - oderwać. I ten sam, który podjął się ozdobienia brajlem opłatków wigilijnych w ilości, której nasza wystawa nie może pomieścić. Bartek z … kroili szynkę, różowych plasterków niepostrzeżenie przybywało, rysowali, malowali, tuż przed rezurekcją skończyli. Na stole bożonarodzeniowym piętrzyły się wysokogórskie kompozycje ciastek, ciasteczek i kawałków tortu, niestety, z powodów czysto technicznych, okazały się niemożliwe do pokazania na wystawie.
Kolejność prac przebiegała w szyku odwrotnym do rzeczywistego, zaczęliśmy od nakrywania do stołu porcelany, wycięcia sztućców, dopiero później wzięliśmy się za gotowanie, a na samym końcu za pieczenie i dekoracje. Haftowany obrus jest dziełem Magdy i Jessiki. Przyjemnym elementem nakrywania do stołu i przyrządzania potraw świątecznych było nad-używanie pachnących przypraw, wiórków, żurawiny, płatków róży i innych pożytecznych w kuchni a smakowitych dodatków.


Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego

mkidn-01-cmyk2.jpg



Partnerzy i patroni medialni projektu:

Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy dla Dzieci Niewidomych
i Niedowidzących w Krakowie

Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Krakowie

Gazeta Krakowska

Radio RMF Classic

ngo.krakow.pl